Nazad na početnu

16.05.2024.

Goran Zarić

Mateja Vukelić: Najbitnije vrednosti su mi iskrenost prema sebi i drugima

Mateja Vukelić, mladi srpski matematičar i programer, student je prve godine na prestižnom Masačusetskom institutu tehnologije (MIT), gde svoju strast prema nauci pretvara u akademski uspeh. Rođen 2004. godine u Beogradu, Mateja je svoje obrazovne korake počeo u Matematičkoj gimnaziji, gde je bio đak generacije.

Tokom srednjoškolskog obrazovanja, Mateja se istakao na međunarodnom planu osvajajući impresivan broj medalja na različitim takmičenjima iz matematike i informatike. Među njima su zlatne i srebrne medalje sa Međunarodne matematičke olimpijade, Balkanske matematičke olimpijade, kao i sa prestižnih takmičenja u informatici poput Internacionalne informatičke olimpijade.

Mateja nije samo takmičar; on je i inovator u polju primenjene matematike, gde svoju stručnost koristi za istraživanje u oblastima kao što su Machine Learning i Data Science. Ove teme su na samom vrhu njegovih interesovanja, budući da programiranje daje matematici praktičnu primenjivost koja može doprineti rešavanju realnih problema.

Mateja je jedan od dobitnika stipendije prof. Njegoš B. Šolak SBB Fondacije.

Kako ste otkrili svoju strast prema matematici i informatici i kako to oblikuje Vašu viziju budućnosti?

Od kada sam bio mali sam dosta voleo logičke zagonetke i puzle, i mislim da mi je prirodno došlo da radim matematiku tako. Generalno mislim da su i matematika i informatika dosta bitne (i oduvek bile bitne) za mogućnost, jer svaki tehnološki napredak mora na neki način da iskoristi oba, a pogotovo u današnje vreme sa veštačkom inteligencijom.

Na koji način Vaše iskustvo na MIT-u odražava povezanost Srbije i sveta u oblasti obrazovanja?

Generalno, mislim da mi znanje koje nosim iz Srbije dosta pomaže na svakodnevnom nivou ovde na MIT-u, i da sam stvari koje sam naučio u školi vrlo relevantne.

Prikaz DNK statue sastavljene pored zgrade MIT STATA u kojoj se nalazi Laboratorija za računarske nauke i veštačku inteligenciju (CSAIL).

DNK statua pored zgrade MIT STATA u kojoj se nalazi Laboratorija za računarske nauke i veštačku inteligenciju (CSAIL), Fotogaf: Timothy Kassis, Unsplash

Šta Vas je motivisalo da težite ka prestižnim međunarodnim takmičenjima i kako ste se pripremali?

Voleo sam da radim matematiku/informatiku i gledao sam takmičenja više kao šanse da pokažem koliko znam, naravno bilo mi je bitno da dobro uradim, ali na kraju dana mi je bitnije bilo da radim ono što volim. Pripremao sam se uglavnom individualno, preko interneta i stranih knjiga.

Kako vidite ulogu Srbije u globalnom razvoju matematike i informatike na osnovu Vaših iskustava?

Verujem da će da bude relevantna.

Kako biste opisali značaj koncepta Srbije povezane sa svetom za mlade talentovane studente poput Vas?

Verujem da je dosta bitna, pogotovo nakon što sam proveo godinu dana na MIT.

Šta mislite o vezi između akademske teorije i praktične primene znanja u matematici i informatici?

Mislim da je neki balans najbolji – na kraju dana jedino praktične primene mogu da pomogu i naprave promenu u svetu, ali bez veoma dobrog i preciznog teoretskog znanja se teško nalazi ta praktična primena.

Koji su Vaši budući ciljevi i kako planirate da doprinesete globalnoj zajednici u Vašoj struci?

Voleo bih da radim istraživanja u nekoj oblasti što je miks informatike i matematike i koja je takođe relevantna u svetu – za sad mi je samo na umu mašinsko učenje, međutim verujem da ću u sledeće 3 godine na MIT naći još ovakvih oblasti.

Kako vidite ulogu mladih srpskih talenata u svetskim naučnim i tehnološkim trendovima?

Verujem da je njihova uloga dosta bitna.

Koje savete biste dali mladima u Srbiji koji sanjaju o studiranju u inostranstvu?

Mislim da ne bi trebali previše da razmišljaju o tome, nego da nađu nešto što ih zanima i što vole i nek rade i nek napreduju u tome – studiranje u inostranstvu će prirodno doći nakon toga.

Kako se osećate kao deo “Povezani sa svetom” kampanje i koje su Vam vrednosti najvažnije u Vašem obrazovanju i karijeri?

Vrlo mi je drago i vrlo sam ponosan što sam deo ove kampanje. Najbitnije vrednosti su mi iskrenost prema sebi i drugima.

Inicijativu “Povezani sa svetom” pokrenuo je USAID Srbija. Glavni cilj je osnaživanje mladih ljudi, pokazujući im putem primera kako istraživanje mogućnosti izvan lokalnih granica omogućava proširenje vidika i kako fizičke granice zemlje ne bi trebalo da budu prepreka.

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.