Nazad na početnu

14.02.2024.

Mirjana Vukša

Beetscuits organski snek iz Srbije inovacioni šampion u prehrambenoj industriji

Stefan Terek i Magdalena Sekulić članovi su studentskog tima “Rooftop” sa Akademije strukovnih studija Beograd koji je 2022. osvojio prvo mesto na Evropskom studentskom takmičenju za najekoinovatovniji prehrambeni proizvod “Ecotrophelia Europe” u konkurenciji 15 zemalja članica Evropske unije.

Nadmetanje je održano u okviru međunarodnog sajma hrane “SIAL” u Parizu. Sa proizvodom „Beetscuits“ koji predstavlja organski ekstrudirani snek od bezglutenskih žitarica, tropa cvekle i đumbira, ovaj tim je postigao istorijski uspeh i promovisao našu zemlju kao inovacionu destinaciju u prehrambenoj industriji. Deo pobedničkog tima bili su i Anastasija Spasojević i Nina Sinđelić.

Kadar stola iz ptičje perspektive, sa serviranim snekom i namazima spremnim za konzumaciju.

Beetscuits; Izvor: Ecotrophelia Europe

“Na evropskom takmičenju su bili najmlađi tim i jedini gastronomi. Uglavnom su se takmičili sa kolegama sa prehrambene tehnologije i po tome su bili jedinstveni. Ono što ih je krasilo svo vreme je optimizam. Nismo ni sletili u Pariz, a oni su sebe videli kao pobednike,” rekla je njihova mentorka dr Ana Kalušević. “U pripremama za evropsko takmičenje mnogo su nam pomogli naši saradnici iz USAID-a i različitih kompanija i udruženja koji su pomogli da se proizvod usavrši i studenti pripreme. Stefan je nakon ovog takmičenja osvojio još nekoliko medalja na svetskim i evropskim gastronomskim takmičenjima. Za njih se prosto vezuju medalje.”

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.